Domů Facebook

Míchané nápoje, koktejly a drinky Alkoholické

    Abecední rejstřík:
  1. Vše
  2. A-D
  3. E-H
  4. I-L
  5. M-P
  6. Q-T
  7. U-X
  8. Y-Z

Mai-Tai

Mai-Tai

    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • Rum světlý – 3cl
  • Rum tmavý – 3cl
  • Orange Curaçao – 1,5cl
  • Mandlový sirup – 1,5cl
  • Cukrový sirup – 1cl
  • Limetka – polovina
    Vybavení Vybavení:
  • Highball sklenice
  • Shaker
  • Strainer
  • Ledové kostky
  • Brčko
    Příprava Příprava:

  1. Veškeré tekuté ingredience kromě tmavého rumu přidáme do shakeru
  2. Dále do míchací sklenice přidáme šťávu z jedné polovinu čerstvé limetky a 4 až 6 šest kostek ledu v závislosti na velikosti a promícháme
  3. Přes strainer slijeme do připravené highball sklenice a zalijeme 3cl tmavého rumu, můžeme přidat několik kostek ledu
  4. Jako ozdobu můžeme použít nakrojený plátek ananasu na okraj skleničky a do něj ještě zapíchnout parátko s koktejlovou třešní, podáváme s brčkem

Velké Maxi Cuba Libre, někdy též nazývané Cuba Libre XXL, je ideální volbou pro párty s přáteli. Jedná se o velmi jednoduchý a chutný koktejl, který je připravený během chvíle a zachutná téměř každému.

    Ingredience Ingredience (pro 6 osob):

  • Rum světlý – 30 až 40 cl
  • Coca Cola – 60 až 80 cl
  • Limetka – 6 ks
    Vybavení Vybavení:

  • Kyblík případně jiná vhodná nádoba
  • Muddler
  • Ledové kostky
  • Brčka
    Příprava Příprava:
  1. Do kyblíku (ideální je originální kyblík Havana Club či Bacardi, ale jako náhražka se dá použít například i plastová nádoba pro chlazení vína a šampaňského) nakrajíme omyté limetky na čtvrtiny a pečlivě vymačkáme pomocí muddleru
  2. Příbližně do jedné čtvrtiny kyblíku nasypeme ledové kostky a zalijeme světlým rumem a Coca Colou
  3. Přidáme dlouhá brčka a jako ozdobu můžeme přidat naříznuté limetky na okraj kyblíku

Velké Maxi Mojito, někdy též nazývané Mojito XXL, je ideální volbou pro párty s přáteli. Během jeho konzumace si užijete spousty zábavy díky dlouhým brčkám a navíc nebudete muset trávit celý večer v kuchyni neustálým mícháním Mojit do „klasických“ sklenic.

    Ingredience Ingredience (pro 6 osob):

  • Rum světlý – 24 až 36 cl
  • Soda nebo Mattoni perlivá
  • Limetka – 6 ks
  • Máta peprná – 12 stonků
  • Třtinový cukr – 6 až 9 polévkových lžic
    Vybavení Vybavení:

  • Kyblík případně jiná vhodná nádoba
  • Muddler
  • Ledová tříšť
  • Míchací lžička
  • Brčka
    Příprava Příprava:
  1. Do kyblíku (ideální je originální kyblík Havana Club či Bacardi, ale jako náhražka se dá použít například i plastová nádoba pro chlazení vína a šampaňského) nakrajíme omyté limetky na čtvrtiny a pečlivě vymačkáme pomocí muddleru
  2. Přidáme třtinový cukr a opět chvíli podrtíme muddlerem, aby se smíchala chuť limetky a cukru
  3. Natrháme mátové lístky a vložíme na dno sklenice, poté pouze lehce zmáčkneme muddlerem, tak aby máta pustila své aroma a lístky přitom zůstaly celé
  4. Nad polovinu kyblíku nasypeme ledovou tříšť a zalijeme světlým rumem a sodou případně perlivou minerální vodou
  5. Vše důkladně promícháme (je nutné míchat opravdu dlouho, tak aby se veškerý cukr rozpustil) a opět doplníme sodu a ledovou tříšť až nad hranu nádoby a vytvoříme tím z ledové tříště kopuli
  6. Do kyblíku přidáme dlouhá brčka a zapíchneme tři vybrané stonky máty jako ozdobu
Mojito

Mojito

    Ingredience Ingredience:

  • Rum světlý – 4 až 6 cl
  • Soda nebo Mattoni perlivá
  • Limetka – 1 ks
  • Máta peprná – 2 stonky
  • Třtinový cukr – 2 až 3 čajové lžičky
    Vybavení Vybavení:

  • Collins sklenice
  • Muddler
  • Ledová tříšť
  • Míchací lžička
  • Brčko
    Příprava Příprava:

  1. Do velké a široké sklenice (tumbleru) nakrajíme omytou limetku na čtvrtiny a pečlivě vymačkáme pomocí muddleru
  2. Přidáme třtinový cukr a opět chvíli podrtíme muddlerem, aby se smíchala chuť limetky a cukru
  3. Natrháme mátové lístky a vložíme na dno sklenice, poté pouze lehce zmáčkneme muddlerem, tak aby máta pustila své aroma a lístky přitom zůstaly celé
  4. Nad polovinu sklenice nasypeme ledovou tříšť a zalijeme světlým rumem a kapkou sody
  5. Vše důkladně promícháme a opět doplníme sodu a ledovou tříšť
  6. Do sklenice přidáme jedno nebo dvě široká brčka a kolečko limetky nebo lístky máty jako ozdobu

Vybavení Video recept:

Tento velice zajímavý drink nám poslal Pavel, který jej poprvé ochutnal na zahraniční cestě v jednom z místních barů.

    Ingredience Ingredience:

  • Rum tmavý – 2 cl
  • Becherovka Lemond – několik kapek
  • Coca Cola – střik na dolití
    Vybavení Vybavení:

  • Old fashioned (whiskovka) sklenice
  • Ledové kostky
  • Plátek salátové okurky
    Příprava Příprava:

  1. Do sklenice typu old fashioned o objemu přibližně 0,2 litrů vložíme několik kostek ledu
  2. Nalijeme uvedené množství tmavého rumu a několik kapek Becherovky Lemond pro drsnější chuť na jazyku
  3. Dolijeme Coca Colou a jako ozdobu přidáme na okrej sklenice plátek salátové okurky
    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • Cointreau – 3 cl
  • Bailey’s Irish Cream – 3 cl
  • Grand Marnier – 2 cl
    Vybavení Vybavení:

  • Panáková (shot) nebo old fashioned (whiskovka) sklenice
  • Ledové kostky
    Příprava Příprava:

  1. Veškeré ingredience v uvedeném množství nalijeme „přes led“ do připravené sklenice
  2. Jako ozdobu můžeme přidat koktejlovou třešeň
Piña Colada

Piña Colada

    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • Rum světlý – 3cl
  • Kokosový krém – 3cl
  • Ananasový džus – 9cl
    Ingredience Ingredience (verze se smetanou):

  • Rum světlý – 3cl
  • Kokosový sirup – 2cl
  • Smetana – 2cl
  • Ananasový džus – 9cl
    Vybavení Vybavení:

  • Tumbler nebo goblet sklenice
  • Mixér
  • Ledová tříšť
  • Brčko
    Příprava Příprava:

  1. Nejdříve si připravíme sklenici tak, že ji naplníme kostkami ledu nebo tříští a dáme nachladit do mrazáku
  2. Do mixéru vložíme plnou hrst ledové tříště, slijeme potřebné ingredience a mixujeme, dokud se tříšť úplně „neztratí“, ale zároveň musí koktejl zůstat dostatečně hustý
  3. Do vychlazené sklenky přelijeme namixovaný koktejl, přidáme brčko a ozdobíme naříznutým plátkem ananasu a koktejlovou třešní
    Ingredience Ingredience:

  • Gin – 4 až 6 cl
  • Grenadina (sirup) – 2 až 3 cl
  • Citron – půlka
  • Bílek z vajíčka – polovina
    Vybavení Vybavení:
  • Koktejlová sklenice
  • Shaker
  • Strainer
  • Ledové kostky
    Příprava Příprava:

  1. Do shakeru přidáme gin a grenadinu (množství a poměr můžeme upravit v uvedeném rozmezí dle individuální chuti)
  2. Dále do míchací sklenice přidáme šťávu z jedné polovinu čerstvého citronu, polovinu bílku z vajíčka a 4 až 6 šest kostek ledu v závislosti na velikosti a promícháme
  3. Přes strainer slijeme namíchaný drink do připravené koktejlové skleničky
  4. Jako ozdobu můžeme přidat jednu koktejlovou třešeň, která skvěle podtrhne ženskost tohoto drinku