Domů Facebook

Míchané nápoje, koktejly a drinky Alkoholické

    V neděli večer (21.6.2015) byl v rámci velké hudebně zábavné show Mattoni koktejl festival na Staroměstském náměstí slavnostně vyhlášen vítěz Mistrovství světa v míchání nealkoholických nápojů – 18. ročníku Mattoni Grand Drink. Novou mistryní světa se stala Rakušanka Stephanie Sieber, která uspěla se svým drinkem Philomena (viz vítězný recept níže) v konkurenci 22 barmanů z celého světa.
    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • 10 cl Mattoni přírodní perlivé
  • 1 cl meduňkového sirupu
  • 0,5 cl mirabelkového sirupu Monin
  • 0,5 cl domácí Chai Tea esence
  • 4 plátky okurky
  • 1 barová lžička okurkového freshe
    Vybavení Vybavení:

  • Ozdoba – pomeranč, jedlý papír, jedlé květy, bobulová tráva
    Příprava Příprava:

  1. do vychlazené míchací sklenice dáme všechny přísady mimo Mattoni, přidáme led a pečlivě promícháme. Směs nalijeme přes sítko do sklenice s ledem a dolijeme Mattoni perlivou. Ozdobíme a můžeme podávat.

Stephanie Sieber

Velké Maxi Cuba Libre, někdy též nazývané Cuba Libre XXL, je ideální volbou pro párty s přáteli. Jedná se o velmi jednoduchý a chutný koktejl, který je připravený během chvíle a zachutná téměř každému.

    Ingredience Ingredience (pro 6 osob):

  • Rum světlý – 30 až 40 cl
  • Coca Cola – 60 až 80 cl
  • Limetka – 6 ks
    Vybavení Vybavení:

  • Kyblík případně jiná vhodná nádoba
  • Muddler
  • Ledové kostky
  • Brčka
    Příprava Příprava:
  1. Do kyblíku (ideální je originální kyblík Havana Club či Bacardi, ale jako náhražka se dá použít například i plastová nádoba pro chlazení vína a šampaňského) nakrajíme omyté limetky na čtvrtiny a pečlivě vymačkáme pomocí muddleru
  2. Příbližně do jedné čtvrtiny kyblíku nasypeme ledové kostky a zalijeme světlým rumem a Coca Colou
  3. Přidáme dlouhá brčka a jako ozdobu můžeme přidat naříznuté limetky na okraj kyblíku

Velké Maxi Mojito, někdy též nazývané Mojito XXL, je ideální volbou pro párty s přáteli. Během jeho konzumace si užijete spousty zábavy díky dlouhým brčkám a navíc nebudete muset trávit celý večer v kuchyni neustálým mícháním Mojit do „klasických“ sklenic.

    Ingredience Ingredience (pro 6 osob):

  • Rum světlý – 24 až 36 cl
  • Soda nebo Mattoni perlivá
  • Limetka – 6 ks
  • Máta peprná – 12 stonků
  • Třtinový cukr – 6 až 9 polévkových lžic
    Vybavení Vybavení:

  • Kyblík případně jiná vhodná nádoba
  • Muddler
  • Ledová tříšť
  • Míchací lžička
  • Brčka
    Příprava Příprava:
  1. Do kyblíku (ideální je originální kyblík Havana Club či Bacardi, ale jako náhražka se dá použít například i plastová nádoba pro chlazení vína a šampaňského) nakrajíme omyté limetky na čtvrtiny a pečlivě vymačkáme pomocí muddleru
  2. Přidáme třtinový cukr a opět chvíli podrtíme muddlerem, aby se smíchala chuť limetky a cukru
  3. Natrháme mátové lístky a vložíme na dno sklenice, poté pouze lehce zmáčkneme muddlerem, tak aby máta pustila své aroma a lístky přitom zůstaly celé
  4. Nad polovinu kyblíku nasypeme ledovou tříšť a zalijeme světlým rumem a sodou případně perlivou minerální vodou
  5. Vše důkladně promícháme (je nutné míchat opravdu dlouho, tak aby se veškerý cukr rozpustil) a opět doplníme sodu a ledovou tříšť až nad hranu nádoby a vytvoříme tím z ledové tříště kopuli
  6. Do kyblíku přidáme dlouhá brčka a zapíchneme tři vybrané stonky máty jako ozdobu

Tento velice zajímavý drink nám poslal Pavel, který jej poprvé ochutnal na zahraniční cestě v jednom z místních barů.

    Ingredience Ingredience:

  • Rum tmavý – 2 cl
  • Becherovka Lemond – několik kapek
  • Coca Cola – střik na dolití
    Vybavení Vybavení:

  • Old fashioned (whiskovka) sklenice
  • Ledové kostky
  • Plátek salátové okurky
    Příprava Příprava:

  1. Do sklenice typu old fashioned o objemu přibližně 0,2 litrů vložíme několik kostek ledu
  2. Nalijeme uvedené množství tmavého rumu a několik kapek Becherovky Lemond pro drsnější chuť na jazyku
  3. Dolijeme Coca Colou a jako ozdobu přidáme na okrej sklenice plátek salátové okurky
Banana Frozen Daiquiri

Banana Frozen Daiquiri

    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • Rum světlý – 4,5 cl
  • Citronová nebo limetková šťáva – 2 cl
  • Gomme (Tutti Frutti) sirup – 0,5 cl
  • Půlka čerstvého banánu

Vzhledem k tomu, že Gomme sirup je prakticky nemožné u nás v ČR sehnat (dříve ho vyráběl Monin), doporučujeme použít cukrový sirup jako u „klasického“ Daiquiri.

    Vybavení Vybavení:

  • Goblet sklenice (koňakovka)
  • Mixér
  • Ledová tříšť
  • Brčko
    Příprava Příprava:

  1. Do mixéru vložíme veškeré ingredience včetně hrsti ledové tříště a půlky banánu a mixujeme do té doby než nápoj nezhoustne a „nezblátivý“
  2. Namíchaný nápoj přelijeme do předem vychlazené koňakovky a přidáme jedno nebo dvě krátká brčka
    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • Rum světlý – 4,5 cl
  • Citronová nebo limetková šťáva – 2 cl
  • Gomme (Tutti Frutti) sirup – 0,5 cl
  • Kopeček zmrzliny

Vzhledem k tomu, že Gomme sirup je prakticky nemožné u nás v ČR sehnat (dříve ho vyráběl Monin), doporučujeme použít cukrový sirup jako u „klasického“ Daiquiri.

    Vybavení Vybavení:

  • Goblet sklenice (koňakovka)
  • Mixér
  • Ledová tříšť
  • Brčko
    Příprava Příprava:

  1. Do mixéru vložíme veškeré ingredience včetně hrsti ledové tříště a mixujeme tak dlouho, aby se rozmixovala tříšť a zmrzlina na drobno, ale zároveň zůstal nápoj hustý a „blátivý“
  2. Namíchaný nápoj přelijeme do předem vychlazené koňakovky a přidáme jedno nebo dvě krátká brčka
Bloody Mary

Bloody Mary

    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • Vodka – 4,5 cl
  • Rajčatový džus – 9 cl
  • Citronový džus (šťáva) – 1,5 cl
  • Worcesterská (vorčesterská) omáčka
  • Tabasco (tabasko) omáčka
  • Sůl
  • Mletý pepř
    Vybavení Vybavení:

  • Highball sklenice
  • Ledové kostky
  • Míchátko
  • Brčko
    Příprava Příprava:

  1. Do připravené highball sklenice přidáme několik kapek Worcesterské omáčky a Tabasca, sůl a namletý pepř
  2. Dále do sklenice vložíme několik ledových kostek a nalijeme Vodku a džusy v uvedeném množství
  3. Lehce promícháme, přidáme brčko a ozdobíme stonkem celeru a plátkem citronu.
Tequila Sunrise

Tequila Sunrise

    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • Tequila – 4,5 cl
  • Pomerančový džus – 9 cl
  • Grenadina (sirup) – 1,5 cl
    Vybavení Vybavení:

  • Highball sklenice
  • Ledové kostky
  • Brčko
  • Míchátko
    Příprava Příprava:

  1. Do připravené highball sklenice vložíme kostky ledu a nalijeme Tequilu a pomerančový džus
  2. Lehce promícháme míchátkem
  3. Na vrch přidáme střik grenadiny, která vytvoří „sunrise“ efekt
  4. Přidáme brčko a jako ozdobu do sklenice vložíme plátek pomeranče a koktejlovou třešeň
    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • Vodka – 4 cl
  • Broskvový likér – 2 cl
  • Pomerančový džus – 4 cl
  • Brusinkový džus – 4 cl
    Ingredience Ingredience (verze s ananasovým džusem):

  • Vodka – 4 cl
  • Broskvový likér – 2 cl
  • Ananasový džus – 4 cl
  • Brusinkový džus – 4 cl
    Vybavení Vybavení:

  • Highball sklenice
  • Shaker
  • Strainer
  • Ledové kostky
  • Brčko
    Příprava Příprava:

  1. Veškeré ingredience vložíme v uvedeném množství do shakeru a důkladně zamícháme
  2. Do připravené highball sklenice na drink vložíme kostky ledu
  3. Pomocí straineru přelijeme namícháný nápojd ze shakeru do sklenice
  4. Přidáme brčko a můžeme ozdobit nakrojeným plátkem pomeranče na okraj sklenice
    Ingredience Ingredience:

  • Vodka – 3cl
  • Bailey’s Irish Cream – 3 cl
  • Kahlúa – 2 cl
    Vybavení Vybavení:

  • Koktejlová sklenice
  • Ledová tříšť
  • Míchací lžička
    Příprava Příprava:

  1. Do přibližně poloviny koktejlové sklenice vložíme ledovou tříšť
  2. Přidáme veškeré ingredience v uvedeném množství
  3. Jemně zamícháme barovou (míchací) lžící
©2024 eBar.cz