Domů Facebook

Míchané nápoje, koktejly a drinky Tropické

    V neděli večer (21.6.2015) byl v rámci velké hudebně zábavné show Mattoni koktejl festival na Staroměstském náměstí slavnostně vyhlášen vítěz Mistrovství světa v míchání nealkoholických nápojů – 18. ročníku Mattoni Grand Drink. Novou mistryní světa se stala Rakušanka Stephanie Sieber, která uspěla se svým drinkem Philomena (viz vítězný recept níže) v konkurenci 22 barmanů z celého světa.
    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • 10 cl Mattoni přírodní perlivé
  • 1 cl meduňkového sirupu
  • 0,5 cl mirabelkového sirupu Monin
  • 0,5 cl domácí Chai Tea esence
  • 4 plátky okurky
  • 1 barová lžička okurkového freshe
    Vybavení Vybavení:

  • Ozdoba – pomeranč, jedlý papír, jedlé květy, bobulová tráva
    Příprava Příprava:

  1. do vychlazené míchací sklenice dáme všechny přísady mimo Mattoni, přidáme led a pečlivě promícháme. Směs nalijeme přes sítko do sklenice s ledem a dolijeme Mattoni perlivou. Ozdobíme a můžeme podávat.

Stephanie Sieber

Velké Maxi Cuba Libre, někdy též nazývané Cuba Libre XXL, je ideální volbou pro párty s přáteli. Jedná se o velmi jednoduchý a chutný koktejl, který je připravený během chvíle a zachutná téměř každému.

    Ingredience Ingredience (pro 6 osob):

  • Rum světlý – 30 až 40 cl
  • Coca Cola – 60 až 80 cl
  • Limetka – 6 ks
    Vybavení Vybavení:

  • Kyblík případně jiná vhodná nádoba
  • Muddler
  • Ledové kostky
  • Brčka
    Příprava Příprava:
  1. Do kyblíku (ideální je originální kyblík Havana Club či Bacardi, ale jako náhražka se dá použít například i plastová nádoba pro chlazení vína a šampaňského) nakrajíme omyté limetky na čtvrtiny a pečlivě vymačkáme pomocí muddleru
  2. Příbližně do jedné čtvrtiny kyblíku nasypeme ledové kostky a zalijeme světlým rumem a Coca Colou
  3. Přidáme dlouhá brčka a jako ozdobu můžeme přidat naříznuté limetky na okraj kyblíku

Velké Maxi Mojito, někdy též nazývané Mojito XXL, je ideální volbou pro párty s přáteli. Během jeho konzumace si užijete spousty zábavy díky dlouhým brčkám a navíc nebudete muset trávit celý večer v kuchyni neustálým mícháním Mojit do „klasických“ sklenic.

    Ingredience Ingredience (pro 6 osob):

  • Rum světlý – 24 až 36 cl
  • Soda nebo Mattoni perlivá
  • Limetka – 6 ks
  • Máta peprná – 12 stonků
  • Třtinový cukr – 6 až 9 polévkových lžic
    Vybavení Vybavení:

  • Kyblík případně jiná vhodná nádoba
  • Muddler
  • Ledová tříšť
  • Míchací lžička
  • Brčka
    Příprava Příprava:
  1. Do kyblíku (ideální je originální kyblík Havana Club či Bacardi, ale jako náhražka se dá použít například i plastová nádoba pro chlazení vína a šampaňského) nakrajíme omyté limetky na čtvrtiny a pečlivě vymačkáme pomocí muddleru
  2. Přidáme třtinový cukr a opět chvíli podrtíme muddlerem, aby se smíchala chuť limetky a cukru
  3. Natrháme mátové lístky a vložíme na dno sklenice, poté pouze lehce zmáčkneme muddlerem, tak aby máta pustila své aroma a lístky přitom zůstaly celé
  4. Nad polovinu kyblíku nasypeme ledovou tříšť a zalijeme světlým rumem a sodou případně perlivou minerální vodou
  5. Vše důkladně promícháme (je nutné míchat opravdu dlouho, tak aby se veškerý cukr rozpustil) a opět doplníme sodu a ledovou tříšť až nad hranu nádoby a vytvoříme tím z ledové tříště kopuli
  6. Do kyblíku přidáme dlouhá brčka a zapíchneme tři vybrané stonky máty jako ozdobu
    Ingredience Ingredience:

  • Citronový džus (šťáva) – 4 cl
  • Pomerančový džus – 4 cl
  • Ananasový džus – 4 cl
  • Soda – 8 cl
  • Grenadina (sirup) – střik
    Vybavení Vybavení:

  • Highball sklenice
  • Shaker
  • Strainer
  • Ledové kostky
  • Brčko
    Příprava Příprava:

  1. Do míchací sklenice vložíme několik kostek ledu a nalijeme džusy ve stejném poměru
  2. Po důkladném promíchání v šejkru přelijeme pomocí straineru (tj. bez ledu) do předem vychlazené highball sklenice
  3. Dolijeme sodou a na vrch zastříkneme grenadinou
  4. Přidáme brčko a jako ozdobu plátek pomeranče či ananasu na okraj sklenice
Tequila Sunrise

Tequila Sunrise

    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • Tequila – 4,5 cl
  • Pomerančový džus – 9 cl
  • Grenadina (sirup) – 1,5 cl
    Vybavení Vybavení:

  • Highball sklenice
  • Ledové kostky
  • Brčko
  • Míchátko
    Příprava Příprava:

  1. Do připravené highball sklenice vložíme kostky ledu a nalijeme Tequilu a pomerančový džus
  2. Lehce promícháme míchátkem
  3. Na vrch přidáme střik grenadiny, která vytvoří „sunrise“ efekt
  4. Přidáme brčko a jako ozdobu do sklenice vložíme plátek pomeranče a koktejlovou třešeň
    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • Vodka – 4 cl
  • Broskvový likér – 2 cl
  • Pomerančový džus – 4 cl
  • Brusinkový džus – 4 cl
    Ingredience Ingredience (verze s ananasovým džusem):

  • Vodka – 4 cl
  • Broskvový likér – 2 cl
  • Ananasový džus – 4 cl
  • Brusinkový džus – 4 cl
    Vybavení Vybavení:

  • Highball sklenice
  • Shaker
  • Strainer
  • Ledové kostky
  • Brčko
    Příprava Příprava:

  1. Veškeré ingredience vložíme v uvedeném množství do shakeru a důkladně zamícháme
  2. Do připravené highball sklenice na drink vložíme kostky ledu
  3. Pomocí straineru přelijeme namícháný nápojd ze shakeru do sklenice
  4. Přidáme brčko a můžeme ozdobit nakrojeným plátkem pomeranče na okraj sklenice
Piña Colada

Piña Colada

    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • Rum světlý – 3cl
  • Kokosový krém – 3cl
  • Ananasový džus – 9cl
    Ingredience Ingredience (verze se smetanou):

  • Rum světlý – 3cl
  • Kokosový sirup – 2cl
  • Smetana – 2cl
  • Ananasový džus – 9cl
    Vybavení Vybavení:

  • Tumbler nebo goblet sklenice
  • Mixér
  • Ledová tříšť
  • Brčko
    Příprava Příprava:

  1. Nejdříve si připravíme sklenici tak, že ji naplníme kostkami ledu nebo tříští a dáme nachladit do mrazáku
  2. Do mixéru vložíme plnou hrst ledové tříště, slijeme potřebné ingredience a mixujeme, dokud se tříšť úplně „neztratí“, ale zároveň musí koktejl zůstat dostatečně hustý
  3. Do vychlazené sklenky přelijeme namixovaný koktejl, přidáme brčko a ozdobíme naříznutým plátkem ananasu a koktejlovou třešní
Mai-Tai

Mai-Tai

    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • Rum světlý – 3cl
  • Rum tmavý – 3cl
  • Orange Curaçao – 1,5cl
  • Mandlový sirup – 1,5cl
  • Cukrový sirup – 1cl
  • Limetka – polovina
    Vybavení Vybavení:
  • Highball sklenice
  • Shaker
  • Strainer
  • Ledové kostky
  • Brčko
    Příprava Příprava:

  1. Veškeré tekuté ingredience kromě tmavého rumu přidáme do shakeru
  2. Dále do míchací sklenice přidáme šťávu z jedné polovinu čerstvé limetky a 4 až 6 šest kostek ledu v závislosti na velikosti a promícháme
  3. Přes strainer slijeme do připravené highball sklenice a zalijeme 3cl tmavého rumu, můžeme přidat několik kostek ledu
  4. Jako ozdobu můžeme použít nakrojený plátek ananasu na okraj skleničky a do něj ještě zapíchnout parátko s koktejlovou třešní, podáváme s brčkem
Caipirinha

Caipirinha

    Ingredience Ingredience (oficiální dle IBA):

  • Cachaca – 5 cl
  • Limetka – půlka
  • Krystalový cukr – 2 čajové lžičky
    Vybavení Vybavení:

  • Old fashioned sklenice
  • Muddler
  • Ledová tříšť
  • Brčko
    Příprava Příprava:

  1. Do nízké a široké sklenice „na whisky“ (malý tumbler) přidáme rozčtvrcenou polovinu limetky
  2. Přidáme 2 čajové lžičky krystalového cukru a drtíme obě přísady muddlerem
  3. Skleničku zasypeme ledovou tříští a dolijeme cachacu
  4. Přidáme široké brčko a jako ozdobu můžeme přidat naříznuté kolečko limetky na okraj sklenice
Cuba Libre

Cuba Libre

    Ingredience Ingredience:

  • Rum světlý – 5 cl
  • Coca Cola – 10 cl
  • Limetka – 1ks
    Vybavení Vybavení:

  • Highball sklenice
  • Muddler
  • Ledové kostky
  • Brčko
    Příprava Příprava:

  1. Do sklenice přidáme omytou limetku nakrájenou na čtvrtiny, kterou vymačkáme pomocí muddleru
  2. Přidáme kostky ledu a nalijeme světlý rum
  3. Vše zalijeme Coca Colou
  4. Přidáme široké brčko a jako ozdobu můžeme přidat naříznuté kolečko limetky na okraj sklenice
©2024 eBar.cz