Strainer slouží k oddělení míchaného nápoje od ledu, případně jiných nežádoucích částí a ingrediencí. Použití barového sítka je velmi snadné, stačí jej přiložit na vrch míchací sklenice a opatrně začít přelévat do drinkové sklenice.

V praxi se můžeme setkat s dvěma typy strainerů:

  1. Hawthorn strainer
    Nejčastěji je určitě možné se setkat s tzv. Hawthorn strainerem, jehož konstrukce je tvořena rukojetí a po obvodu pružinou, která funguje právě jako filtr. Na každé straně je jedna zarážka (můžou být i dvě), o kterou je sítko opřeno na míchací sklenici a tím pádem nemůže propadnout dovnitř. Jeho použití je snadné a zvládnou ho i začátečníci.
  2. Julep strainer
    Druhý, méně běžný, Julep strainer, se velmi liší. Jednak nefiltruje led pomocí pružiny, ale pomocí dírek (cedník) a hlavně nemá zarážky, takže jej nelze opřít o míchací sklenici. Při filtrování je tedy potřeba zručnost, protože tento strainer je většinou menší nežli hrdlo míchací sklenice.

Dostupnost a ceny

Koupit strainer není žádný problém, dokonce jdou u nás k dostání oba výše zmíněné typy. Jejich ceny začínají již na 100,- Kč a stejně jako shakery jsou běžně k dostání ve velkých obchodních domech s kuchyňskými potřebami, ve specializovaných internetových obchodech, ale i na aukčních serverech jako je eBay. Na „českém“ Aukru aktuálně v nabídce není.

Náš tip Náš tip

Výhodnější a pohodlnější je však nákup takzvaného barmanské setu, který obsahuje většinu základních nástrojů pro míchání nápojů. Více informací o barmanské sadě se dočtete v článku Barmanský set (sada).